Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva o činnosti SDH v roce 2009

5. 1. 2010

Zpráva o činnosti SDH Stranný za rok 2009.

 

 Vážení přátelé, milé hasičky, hasiči a vzácní hosté, vítám vás na dnešní výroční valné hromadě. Uplynul  zase rok a my se zde opět scházíme, abychom vyhodnotili činnost našeho sboru.

   V letošním roce jsme měli poměrně rozmanitou činnost. Hned s novým rokem začala příprava taneční zábavy, kterou jsme se rozhodli uspořádat po několikaleté odmlce. A to v Bělici v hospodě   "U lípy" v sobotu 7. února od 20.00. K tanci a poslechu nám  hrálo Duo Vašek a Zdeňka.Akce to byla zdařilá a díky občanům naší obce a sponzorům jsme měli bohatou tombolu která nám pomohla k docela pěknému zisku. Ale také se našli nějaké nedostatky v organizaci hlavně okolo vydávání tomboly. Ale doufám, že se napříště poučíme a příští zábava, kterou chceme opět uspořádat, bude zase o kousek lepší a lepší.

    V sobotu 28.února jsme úspěšně zvládli turnaj ve stolním tenise „O pohár starosty SDH Stranný“. Turnaje se zúčastnilo 12 mužů a 6 žen. Ani tentokrát se nám domácím nepodařilo získat cenný pohár pro výzdobu naší hasičské zbrojnice. Ale to jen dokládá to, že turnaj byl velice kvalitně obsazen a diváci i ostatní účastníci turnaje se měli stále na co dívat. Podle ohlasu samotných hráčů i přihlížejících diváků, se akce opět velmi zdařila jak po stránce sportovní, tak i po stránce společenské.

     „Tak už konečně máme slibované a očekávané nové uniformy“. To jsme si mohli říci začátkem března, kdy jsme konečně přivezli nové vycházkové uniformy. Jsou sice dost drahé ale myslím že se investice vyplatila.  Tři uniformy jsme zaplatili z výdělku uspořádané zábavy, což bylo 12.910,-Kč a jednu nám zaplatila obec, tj 4.303,-Kč. Jestli se nám povede příští rok uspořádat opět zábavu, v což doufám, můžeme v nákupu uniforem pokračovat.

     30.dubna proběhlo tradiční stavění máje na návsi, kde se bohužel tradičně zúčastnilo málo hasičů. Ale i tak jsme si s postavením krásně vyzdobené máje poradili a ta nám celý měsíc zdobila náves.

    V sobotu 16.května jsme se zúčastnili okrskové hasičské soutěže, která se tentokrát konala v Bělici. Zde se zúčastnilo celkem devět družstev mužů a dvě družstva žen.Bohužel už druhým rokem máme problémy nejen dát dohromady družstvo žen, ale kupodivu i družstvo mužů. A to jsme mívali dvě družstva mužů a jedno družstvo žen…… Nakonec jsme jeli do Bělice s jedním družstvem mužů a to ve složení: Josef Červ, Václav Šeba, Dan Šulek, Libor Juračka, Josef Kopecký, Libor Stibůrek a Standa Škrle. Na začátku soutěže jsme všichni prošli disciplínou pořadová příprava a tam jsme dostali jeden trestný bod (ruce při pohovu). Potom následoval oblíbená disciplína požární útok a zde jsme po malém zaškobrtnutí (Pepa šlápnul Vencovi na hadice a tomu vyrval rozdělovač z ruky a musel se vracet) dosáhli slušného času okolo 43 vteřin, což nám vyneslo průběžné páté místo v pořadí. A šlo se na velice oblíbenou stovku…… Tam nám kupodivu vypadla naše opora a olympijská náděj Dan, (zapojil proudnici v elegantním pádu až za cílovou čárou). A ani nepodržel relativně mladej Venca a zaběhl podprůměrný čas 28,7 vteřiny (bariéru skákal na druhý pokus). Tak se stalo, že překvapivě nejlepší čas z našeho družstva měl ten nejstarší člen  a to velitel družstva Josef Červ. Libor (to jsem já) zaběhl slušný čas který se počítal do celkového pořadí po originálním zdolání bariéry (spadnul z bariéry na prdel, ale ihned bez zaváhání pokračoval dál). Velké přemlouvání nás stála účast na stovce nejmladšího člena družstva Josefa Kopeckého, který si stovku poprvé zkusil na soutěži hned na ostro, ale nevyšel mu krok na bariéře a také musel překážku zdolávat na druhý pokus. Ale i tak je to pro něj velká zkušenost a ponaučení do příštích ročníků hasičské soutěže, kde s tímto perspektivním mladíkem počítáme

Nakonec jsme obsadili překvapivě až sedmé místo, ale vzhledem k tomu, že všechny družstva splnily požární útok a nikdo při něm mimořádně nezaváhal, beru já osobně časy které jsme dosáhli za úspěch. Družstvu Netvořic, které nakonec vyhrálo, vyšel útok parádně a navíc jejich stříkačka nemá v našem okrsku konkurenci.

Myslím si že se letošní soutěž celkově vydařila a hasiči z Bělice si zaslouží pochvalu za zorganizování této akce.

    Jako každý rok v červnu, jsme sjížděli Sázavu. I tato akce se mimořádně zdařila, bez velkých újem na zdraví dojeli všichni. Jen někdo měl o nějakou tu modřinu navíc.

    V průběhu června jsme vyfasovali od ministerstva vnitra pět zásahových obleků včetně kvalitních zásahových bot. Během září k těmto pěti oblekům přibyl ještě jeden, takže jich máme nakonec šest. V tomto obleku by jsme mohli zasahovat při požáru či jiných akcích. Jen mít helmy. Bez kvalitních a hlavně schválených helem, k opravdovému ohni nesmíme. Ale buďme rádi za tyto obleky, které jsou opravdu kvalitní a ochrání nás před úrazem alespoň při naší běžné či mimořádné činnosti. Třeba nás ministerstvo vnitra v budoucnu překvapí novými helmami.

     V sobotu 27.června.2009 se konal tradiční turnaj v malé kopané ve Stranném na hřišti „Na pankráci“. Letos to již byl 9. ročník turnaje. Tento turnaj se stává velmi oblíbeným nejen v blízkém okolí, ale sjíždějí se zde mužstva z celého okresu. Opět velmi vydařená akce.

    4.července jsme se jako hasiči aktivně zúčastnili oslav výročí 825 let obce Stranný. Předvedli jsme zde zdařilý zásah na hořící dům pomocí naší stříkačky PS12 a nově zakoupené ruční stříkačky zvané "kýblovka". Zároveň jsme ukázali nově zakoupené vycházkové uniformy a nové zásahové obleky včetně bot.

     11.července proběhl turnaj v nohejbale. Jelikož nemáme ve Stranném nohejbalové hřiště, uspořádali jsme tento turnaj v Bělici na hřišti u hosody „U lípy“. Tohoto turnaje se zúčastnilo šest tříčlenných družstev z širokého dalekého okolí.

     V neděli 19.července v Benešově na "Kavčáku" na bývalém vojenské cvičišti jsme uspořádali pod přísným pořadatelským dohledem budoucí hasičky a skoromanželky našeho Václava, Terezy, paintball. Akce se zúčastnilo více jak dvacet nadšenců a poctivý půlden si tak náležitě užilo v plné polní mezi zákopy a pod neúprosnou palbou soupeřících skupin.

    Také jsme 19.září  přišli podpořit na společnou cestu životem naše členy sboru Máju Šebovou a Romana Uzlíka  a budoucí Straňáky  novomanžele Málkovi a tak v trošku lehkém duchu je připravit na společné soužití nejen jako rodina, ale také na soužití s hasičema.

     Pro velký úspěch jsme si ještě letos zopakovali turnaj ve stolním tenise.  A to 10.října v zasedací místnosti OÚ Stranný. Tohoto turnaje se zúčastnilo 16mužů a 6žen.

    A to by bylo všechno z  kulturní  a sportovní činnosti.

    Co se týče údržby techniky a vybavení, to probíhá průběžně během celého roku. Do hasičárny jsme za přispění obecního úřadu zakoupili novou skříň na nové zásahové obleky a boty. S touto akcí souvisí sestavení, umístění skříně a následné mírné přeorganizování a úklid hasičárny.

    Také jsme byli vyprovodit na poslední cestě p. Bumbálka z Břevnic,  p. Buzka ze Stranného a p. Fialku z Přibyšic, který vykonával funkci okrskového náměstka starosty okrsku Neveklov.

    To by bylo v krátkosti asi tak všechno z naší činnosti za rok 2009.

    Většinu akcí a činností máme zdokumentovanou na našich internetových stránkách, kde je možné si prohlédnou fotogalerii.

 

Náhledy fotografií ze složky VVH 2009

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář